AJANKOHTAISTA

Nopeita säästöjä energiatehokkuudella – MTR:n kuuden askeleen ohjelma

MTR on panostanut erityisesti syyskuusta alkaen proaktiivisesti asiakastaloyhtiöiden kustannussäästöihin: ensin taloyhtiöille tarjottiin veloituksetta energiansäätövinkkejä kiinteistön käyttäjille. – Asukkaita ja osakkaita heräteltiin esim. suihkuhanan sulkemiseen saippuoinnin ajaksi, sillä noin 45% vedestä käytetään peseytymiseen ja n. 60% suihkuvedestä lämmitetään. Tämän lämmityksen hinta ei näy eriteltynä kaukolämpölaskussa.

Tiedottamisella ja asumiskäyttäytymisen muutoksella voidaan saada suuria säästöjä aikaan melko kivuttomasti, sillä moni Keski-Euroopassa vuosikymmeniä käytössä ollut toimintatapa on suomalaisille vielä uutta. Asukkaiden tiedottaminen ja osallistaminen taloyhtiön kustannustalkoisiin on myös hallituksille tärkeää: näin osakkaat vuokralaisineen ymmärtävät paremmin, mikä merkitys vaikkapa rappukäytävän tarpeettoman korkean lämpötilan laskemisella on.

Tiedottamisen lisäksi MTR:llä on vielä 5 askeleen ohjelma taloyhtiöiden energiakustannusten hallintaan: MTR suosittelee asukkaiden ja osakkaiden tiedottamista vahvasti läpi prosessin – jos vaikkapa käyttöveden lämpötilaa lasketaan. Vasta tiedottamisen ja säätöjen jälkeen kartoitetaan järkevimmät energiaremontti-investoinnit. Näitä projekteja on meneillään kymmenissä MTR:n isännöimissä taloyhtiöissä. Tyypillisesti lasketaan ikkunoihin, lämmön talteenottoon, maalämpöön tai aurinkopaneeleihin liittyvien investointien vaikutuksia.

Rastilassa sijaitseva As. Oy Harustie 1 on yksi taloyhtiöistä, joka aloitti energiansäästöhankkeen tiedottamalla asukkaita MTR-Isännöinnin energiansäästövinkeillä. ”Pidämme tärkeänä taloyhtiön kehittämistä yhdessä asukkaiden kanssa: vinkit ovat taloyhtiösivuilla ja ilmoitustauluilla, joilta uudetkin asukkaat ne löytävät. Varsinaista energiaremonttia alettiin selvittää vasta tämän jälkeen: siihen teetettiin maksuton esiselvitys, jonka pohjalta meillä on juuri alkamassa hankeselvitys mm. maalämmön hyödyntämisestä”, kertoo hallituksen puheenjohtaja Pekka Piironen.

Ajankohtaista